020 798 4222 Myyntipalvelu 020 798 4251 Hallimestari

Olympic Training Center

 

OTC_Santasport_web_lapinakyva

Santasport Lapin Urheiluopisto on saanut Suomen Olympiakomitean virallisen Olympic Training Center -statuksen vuoden 2016 alusta. Status myönnetään korkeatasoisille valmennuskeskuksille, jotka tarjoavat olympiatason olosuhteet monipuoliseen harjoitteluun.

Olympic Training Center (OTC) -verkoston perustana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös määrätä valmennuskeskuksille erityiset koulutustehtävät. Näitä tehtäviä on määrätty kuudelle valmennuskeskukselle; Rovaniemi, Kuortane, Pajulahti, Vierumäki, Vuokatti ja Eerikkilä. Valtakunnalliset OTC-valmennuskeskukset muodostavat yhdessä Suomen OTC-verkoston, jota kehitetään sekä suomalaisen ja kansainvälisen olympiaurheilun että koulutuksen tarpeisiin.

Santasport Lapin Urheiluopistolle Olympic Training Center -status on luontevaa jatkumoa urheilu- ja valmennustoiminnan määrätietoisessa ja pitkäjänteisessä kehittämisessä. Kehityskaari on edennyt suurin harppauksin vuodesta 1976 alkaen, jolloin Lapin Urheiluopiston nykyinen päärakennus valmistui. Samaan aikaan aloitettiin myös alueellinen ja paikallinen harjoituskeskustoiminta. Vuonna 1996 suurin edistysaskel toiminnan kehittämisessä oli nykymuotoisen valmennuskeskuksen perustaminen ja valmennuskeskustoiminnan aloittaminen omana yksikkönään. Urheiluakatemiatoiminta alkoi vuonna 2006, joka käynnisti myös voimakkaan satsauksen osaamiseen ja valmennuskeskushenkilöstön lisäämiseen. Samaan aikaan Santasport Lapin Urheiluopisto sai valtakunnallisen valmennuskeskuksen statuksen sekä lumilajien ja taitovalmennuksen erityisen koulutustehtävän. Vuoden 2016 alusta voimaan tullut Olympic Training Center -status vahvistaa jälleen osallisuutta kansallisissa urheilu- ja liikuntaverkostoissa ja luo pohjaa kansainvälistymiselle.

”OTC-status mahdollistaa seuraavan tavoiteportaamme eli kansainvälisen valmennuskeskustoiminnan voimakkaan kehittämisen ja sitä seuraavat toimenpiteet”, sanoo Santasport Lapin Urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

”Lapin Urheiluopiston kaikki koulutustoiminta, erityisesti valmentajien ammatillinen lisäkoulutus sekä vapaan sivistystyön koulutukset saavat vahvan tuen Olympic Training Center -statuksesta”, toteaa Lapin Urheiluopiston rehtori Ritva Pekkala.

”Pohjoisen sijaintimme ja erityisen koulutustehtävämme myötä tulemme näkymään Olympic Training Center Rovaniemenä erityisesti lumilajeissa, mutta verkostoon kuuluminen on tärkeää kaikille monipuolisessa valmennuskeskuksessamme toimiville lajeille, lajiliitoille ja urheiluseuroille. Olympiatunnus antaa lisäarvoa kaikelle toiminnallemme liikunnan koulutuksesta harrasteliikuntaan sekä palvelutoimintaan saakka”, toteaa valmennuskeskuspäällikkö Mikko Pohjola.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen keskustelemassa nuorten Olympialeirin urheilijoiden kanssa.

24.-26. huhtikuuta Santasport Lapin Urheiluopistolla järjestetty nuorten talvilajien Olympialeiri on myös oiva esimerkki siitä käytännön työstä, mitä Santasport tekee yhtenä valtakunnallisena valmennuskeskuksena. Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvosen mukaan Santasport on hyvä esimerkki valmennuskeskuksen ja urheiluakatemian hyvästä, tiiviistä yhteistyöstä. Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen näkee OTC-verkostolla ja sen jäsenillä olevan tärkeän roolin siinä, miten luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet ja toimintaympäristö urheilijoille. Hän näkee tärkeänä myös kaksoisuramallin, missä integroidaan nuorten urheilijoiden opinnot ja valmentautuminen ja tätä kautta kannetaan vastuu myös uran jälkeisestä ajasta.